DEĞERLİ DERNEK ÜYELERİMİZ
17 Mayıs 2011 yılında bir avuç öğrenci ve Kuşadası sakini ile kurduğumuz Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği 14 yılda çok güzel işlere imza attı. Kuşadası’nın bilinmeyen ve gizlenen kültürel mirasını ve tarihi gerçeklerini ortaya çıkaran derneğimiz unutulmaz hizmetlerde bulundu. Küçük bütçelerle, cüzi aidatlarla, dernek binası bile olmayan derneğimiz sürekli projeler üreterek kerameti kendinden menkul derneklerin ve kurumların yapamadıkları işleri yapmayı başardı. Derneğimiz halkın isteklerine göre projeler üretti ve kentimizin bilinmeyen gerçeklerini ortaya çıkardı.
14 yıl sonra geriye baktığımızda gerçekten güzel işler yaptığımızı gördük. Üniversitelerle düzenlediğimiz 6 sempozyum ve 1 çalıştay var. Hz. İbrahim Halveti Sempozyumuyla başlayan ilmi çalışmalar, Kuşadası Türk tarihi, Kuşadası Dergâhları ve Öküz Mehmet Paşa sempozyumlarıyla bilinmeyen Kuşadası geçmişini aydınlattık. Türk Mezar Taşları ulusal ve uluslararası kongreleriyle Türk Mezar Taşlarının geleceğini kurtarmak için yeni bir devir başlattık. Kuşadası Güvercinada Çalıştayı ile, ecdadımızın alın teri ile yaptığı Küçükada kalesine yapay belgelerle ve hurafelerle Ceneviz kalesi diye Unesco kisvesi giydirmek isteyen devşirme artıklarının emellerini kursaklarında bıraktık.
Derneğimizin hızını Covid-19 bile kesemedi. 2020 yılında zoom üzerinden “ Kuşadası Digital Akademi” yi kurduk. Ekim-Haziran aylarında ara vermeden her yıl 35 çevrimiçi (on line) konferanslar düzenleyerek ülkemizin tanınmış bilim adamlarını evlerimize konuk ettik. Akademi, her biri birer tarihi belge olan toplam 133 konferansa imza attı. 13 yıldır özel uzmanlık sahamız olan Türk Mezar Taşları adlı muhteşem kültürümüz içinde özel çalışmalar yaptık. Her gün kaybolan, çalınan ve tahrip edilen mezar taşlarının kaderini değiştirmek, Türk Mezar Taşlarında büyük bir medeniyetin olduğunu milletimize ve yabancılara göstermek için “ Kuşadası Adalızade Mezar Taşları Açık Hava Sergisi Projesini “ hayata geçirdik.
2024 yılı Şubat ayının ilk haftasında katıldığımız bir İzmir çevrim içi platformunda Irak Türkmen soydaşlarımızın kitap ve kütüphane feryadını duyduğumuzda hemen harekete geçtik. 16 Şubat 2024 de “Kuşadası Kerkük Kütüphanesi “ adıyla kitap toplama kampanyası açtık ve Kuşadası-Kerkük arasında bir gönül köprüsü inşa etmeye başladık. Güzel Türkçemizin okullardan yasaklandığı eski Bağdat vilayetimizin öz Türk yurdu olan Kerkük için tüm imkânlarımızı seferber edip 100.000 kitap hedefi koyduk. On dördüncü haftasını yaşadığımız bugünlerde topladığımız okunmuş kitaplar ve nakdi para yardımları sonucu aldığımız yenileriyle kitap sayısı 20.000 e ulaştı ve paydaşımız Türkmeneli Vakfı tamam kafi deyinceye kadar devam edeceğiz.
Her hikâyenin bir sonu var. Dernek hikâyemizin de sonuna geldik. 14 yıl önce çıktığımız yolda dikenler battı ayağımız kanadı sesimizi çıkarmadık, bizimle yola çıkanlar yorulup ayrıldı aldırmadık. Derneğimize üye olup makam ve şöhret peşinde koşanlar bırakıp kaçtı üzülmedik. Türk Tarih Kurumunun şeref üyelerinin yer aldığı sempozyum / kongrelerimize belediye başkanlarımızın hiç biri teşrif bile etmedi yılmadık. Her yıl sadece pilav günü düzenleyen derneklerin etkinliğine tam kadro koşan siyasiler bizim uluslararası kongremize bile gelmediler sabrettik. Dernek aidatlarını yıllarca ödemeyen üyelerimize cebimizden ödeyerek güldük geçtik. Kitap bastık alan olmadı, konferans yaptık salon dolmadı, on line yayın yaptık izleyen olmadı. Müşterisiz mal zayidir yani alıcısı yoksa mal üretmeye gerek yok. Hülasa derneği kurban bayramı sonrası olağanüstü kongreye gidip kapatıyoruz dostlar. Bizimkisi güzel bir dernek hikâyesiydi. Son kitabımızın da ismi bu olacak. Kalın sağlıcakla.
2 Haziran 2024 Pazar
Mahmut Ökçesiz.